Παρακράτηση της επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών από τις ΔΟY - Χαμηλή τιμή σιτηρών

Παρακράτηση της επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών από τις ΔΟY - Χαμηλή τιμή σιτηρών

Προς Υπουργούς:

- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

- Οικονομικών

 

Κύριοι Υπουργοί,

Το αγροτικό εισόδημα, παρουσιάζει συνεχή κάμψη, κυρίως εξαιτίας της στασιμότητας των τιμών παραγωγού σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι καλλιεργητές σιτηρών. Το 2008 η τιμή του σιταριού ήταν 30 λεπτά το κιλό, το 2009 η τιμή έπεσε στα 18 λεπτά το κιλό και το 2010 η τιμή του είναι 10 λεπτά το κιλό. Το δε κόστος καλλιέργειας ανέρχεται σε 17 λεπτά το κιλό.

Οι αγρότες εργάζονται σκληρά και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό, οι αγρότες, δικαιούνται να ζητήσουν την επιστροφή του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της εκμετάλλευσής τους. Επίσης, πολλοί αγρότες υπέβαλαν δηλώσεις στη ΔΟΥ που υπάγονται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 3842/2010, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ωστόσο, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους αγρότες, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η επιστροφή ΦΠΑ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2010. Επιπλέον, οι αρμόδιες ΔΟΥ προχωρούν αυτεπαγγέλτως σε συμψηφισμό οφειλών των αγροτών με την επιστροφή ΦΠΑ παρά το γεγονός ότι οι αγρότες έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του Ν. 3842/2010, οδηγώντας τους σε πλήρη απόγνωση.  

Επειδή οι συνεχείς ανατροπές των δεδομένων της οικονομικής κατάστασης προκαλούν σύγχυση, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους αγρότες αφού υπολόγιζαν με την επιστροφή ΦΠΑ να καλύψουν άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Επειδή οι ανωτέρω πρακτικές δημιουργούν ερωτηματικά για την ύπαρξη ουσιαστικού ενδιαφέροντος και πραγματικής βούλησης της Κυβέρνησης για ενίσχυση των αγροτών που βάλλονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσεως.

Επειδή οι καλλιεργητές σιτηρών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και αναζητούν εναγωνίως λύση από την Κυβέρνηση.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

 

-  Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες;

 

-  Θα δοθεί άμεσα εντολή στις αρμόδιες ΔΟΥ να μην προχωρούν  αυτεπαγγέλτως σε συμψηφισμό οφειλών των αγροτών με την επιστροφή ΦΠΑ, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κρίσεως που αγγίζει ιδιαίτερα τους αγρότες;

 

- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των καλλιεργητών σιτηρών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ